![]() |
12 biji sekotak |
Fondant cup cakes
Hantaran perkahwinan
Resepi Butter Vanilla Cup Cakes.
Bahan-bahannya:
500 g butter
2 sudu besar emulsifier
250 g castor sugar
2 sudu besar golden sirap
7 biji telur (A gred)
2 sudu kecil vanilla flavour
2 sudu kecil butter flavour
1 sudu besar glycerine
500 g tepung rose
12 g baking powder
100 ml susu segar (UHT)
Cara-caranya:
1. Pukul butter, emulsifier, sugar dan golden sirap hingga kembang.
2. Masukkan telor sebiji demi sebiji dan pukul hingga kembang.
3.Masukkan flvours dan glaserin , pukul selama 2 min. dgn kelajuan 2.
4.Seterusnya, masukkan tepung rose yg telah diayak bersama baking powder berselang seli dgn susu.Guna kelajuan 1 sahaja.
5.Masukkan adunan ke dlm bekas cup cakes 3/4 penuh. Susun dlm dulang .
6.Bakar selama 15 - 20 min.dgn suhu 180 darjah celcius.
Bahan-bahannya:
500 g butter
2 sudu besar emulsifier
250 g castor sugar
2 sudu besar golden sirap
7 biji telur (A gred)
2 sudu kecil vanilla flavour
2 sudu kecil butter flavour
1 sudu besar glycerine
500 g tepung rose
12 g baking powder
100 ml susu segar (UHT)
Cara-caranya:
1. Pukul butter, emulsifier, sugar dan golden sirap hingga kembang.
2. Masukkan telor sebiji demi sebiji dan pukul hingga kembang.
3.Masukkan flvours dan glaserin , pukul selama 2 min. dgn kelajuan 2.
4.Seterusnya, masukkan tepung rose yg telah diayak bersama baking powder berselang seli dgn susu.Guna kelajuan 1 sahaja.
5.Masukkan adunan ke dlm bekas cup cakes 3/4 penuh. Susun dlm dulang .
6.Bakar selama 15 - 20 min.dgn suhu 180 darjah celcius.
SELAMAT MENCUBA
Salam Inap
ReplyDeleteWow!! pakar masak upernya cikgu nii...
Tahniah!!
Wslm