Thursday, November 18, 2010

cup cake - fondant

12 biji sekotak


Fondant cup cakes
Hantaran perkahwinan

Resepi Butter Vanilla Cup Cakes.

Bahan-bahannya:
500 g butter
2     sudu besar emulsifier
250 g castor sugar
2     sudu besar golden sirap
7     biji telur (A gred)
2     sudu kecil vanilla flavour
2     sudu kecil butter flavour
1     sudu besar glycerine
500 g tepung rose
12   g baking powder
100 ml susu segar (UHT)


Cara-caranya:

1. Pukul butter, emulsifier, sugar dan golden sirap hingga kembang.
2. Masukkan telor sebiji demi sebiji dan pukul hingga kembang.
3.Masukkan flvours dan glaserin , pukul selama 2 min. dgn kelajuan 2.
4.Seterusnya, masukkan tepung rose yg telah diayak bersama baking powder berselang seli dgn susu.Guna kelajuan 1 sahaja.
5.Masukkan adunan ke dlm bekas cup cakes 3/4 penuh. Susun dlm dulang .
6.Bakar selama 15 - 20 min.dgn suhu 180  darjah celcius.

SELAMAT MENCUBA


1 comment:

  1. Salam Inap

    Wow!! pakar masak upernya cikgu nii...

    Tahniah!!

    Wslm

    ReplyDelete